ODI2017: Čuvari budućnosti!

Institut Ruđer Bošković (IRB) poziva sve građane da se u subotu 13.5.2017. od 10 do 17 sati pridruže znanstvenicima u velikoj avanturi na Institutu Ruđer Bošković u Bijeničkoj cesti 54. Program je besplatan i prilagođen svim uzrastima!

Ove godine smo za posjetitelje pripremili bogati program interaktivnih radionica, pokusa i predavanja u festivalskom ozračju na temu „Čuvari budućnosti! – Čuvam jer razumijem''.

Standardi zaštite okoliša EU-a među najvišima su u svijetu. Politikom zaštite okoliša potiče se zeleno gospodarstvo, zaštita prirode te očuvanje zdravlja i kakvoće života stanovnika. Priroda je sustav koji nas održava na životu te se stoga moramo brinuti za nju. Dijelimo resurse poput vode, zraka, prirodnih staništa i vrste koje oni uzdržavaju, ali i standarde zaštite okoliša kojima ih štitimo.
Europa nastoji zaštititi te prirodne resurse i zaustaviti nestajanje ugroženih vrsta i staništa. Stoga se Europska unija kao i financiranje, posebice u OBZOR2020 programima, sve se više okreću povećanju izdvajanja financijskih sredstva u ovom području. S tim ciljem IRB se ove godine, u senzibiliziranju javnosti te edukaciji budućih naraštaja, okrenuo temi očuvanja okoliša i zbog toga je naziv događanja ODI2017 - Čuvari budućnosti!

Glavna poruka ovogodišnjih otvorenih dana je 'Čuvam je razumijem'. Naime, jedino poznavanjem i istraživanjem svijeta oko sebe možemo spoznati probleme koje nam prijete, kao i resurse koji su nam na raspolaganju te načine kako ih zaštiti. Upravo zato tema ODI2017 'Čuvari budućnosti!' uključuje sve prirodne znanosti jer boljim poznavanjem prirodnih zakonitosti pomažemo u očuvanju prirode, ali i nas samih. Također, želimo ukazati posjetiteljima kako je znanost prisutna u njihovoj svakodnevnici te kako bi bez većine znanstvenih izuma svijet kojeg poznaju bio nezamisliv.

Kroz sudjelovanje u pokusima na brojnim znanstveno-istraživačkim postajama koje smo smjestili u laboratorijima na livadama, pod šatorima i u zgradama Instituta, posjetitelji imaju priliku saznati sve o najnovijim dostignućima u znanosti, 'kemijati' uz bok znanstvenicima i upoznati se s tajnama istraživanja koja krije naš najveći znanstveni Institut.

Program i plan aktivnosti

IRB od 12. do 13.5.2017. godine nastavlja s organizacijom tradicionalnih Otvorenih dana (ODI), znanstveno-popularnog događanja s ciljem promicanja znanosti, inovacija i znanja. Velikom finalu programa koji se odvija u subotu 13.5.2017., prethodit će radionice za srednjoškolce 12.5.2017. u  okviru mini projekta „STEM. Rastem. Istražujem.“.

Mini - projekt „STEM. Rastem. Istražujem.“

Nakon uspješne prošlogodišnje suradnje na pilot STEM projektu za srednjoškolce i ove godine u suradnji sa Zakladom Znanje na djelu u sklopu Otvorenih dana nastavljamo s projektom „STEM. Rastem. Istražujem'' koji je posebno usmjeren na učenike i profesore trećih razreda srednjih škola, a cilj mu je povezati obrazovanje, znanost i tvrtke.

Glavni partner ovog projekta su Zagrebačke otpadne vode (ZOV). Tvrtke koje će učenici posjetiti su: ZOV, T-com, Pliva, Forenzični institut „Ivan Vučetić“, INA i dr.

Naime, ovaj projekt održat će se 5.5.2017. s radionicama za profesore, a za učenike dan prije Otvorenog dana IRB-a, u petak 12.5.2017. Program je osmišljen tako da nakon jutarnjih znanstvenih radionica na IRB-u, u popodnevnim satima učenici posjete tvrtke iz gospodarstva i saznaju kako se znanja iz znanstvenih istraživanja koriste za razvoj različitih proizvoda i usluga u gospodarskom sektoru.

Kroz sudjelovanje na 18 radionica, uz vještine analize podataka, istraživačke i eksperimentalne metode, učenici će razviti prezentacijske i komunikacijske vještine, vještine rada u timu te razmjeni iskustava i ideja tako što će drugog dana programa rezultat svojih istraživanja prezentirati u sklopu službenog programa Otvorenih dana.

Otvoreni dan IRB-a – finalno događanje

Finalno događanje odvija se u subotu 13.5.2017. i započinje u 10:00 sati, a završava u 17:00 sati.

U sklopu finalnog subotnjeg događanja za posjetitelje smo u ovogodišnjem programu predvidjeli 12 znanstveno-istraživačkih postaja gdje će posjetitelji moći sudjelovati u interaktivnim pokusima i predavanjima, a za svoje znanje osvojiti brojne nagrade.

Svakog posjetitelja na ulazu dočekuju organizatori i volonteri koji dijele promotivne materijale i detaljan program te upućuju posjetitelje do vodiča. Vodiči su organiziraju posjetitelje u grupe s obzirom na njihove preferencije i vode do istraživačkih postaja. Napomena - ulazak s vozilom u krug IRB-a nije moguć!

Osim fizičara, kemičara, biologa, medicinara, ekologa, ICT stručnjaka i knjižničara Instituta, na postajama će ih dočekivati studentske udruge i popularizatori znanosti.

ŠTO JE ODI?

ODI2016 događanje kraća je inačica Otvorenih dana IRB-a koji se svake dvije godine organiziraju od 2004. kao trodnevna manifestacija s velikim brojem popularno-znanstvenih predavanja i demonstracijama znanstvenih pokusa i istraživanja u znanstvenim laboratorijima.

Do danas je u sklopu Otvorenih dana Institut posjetilo više od 30.000 osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata, njihovih roditelja i ostalih građana koje zanima znanost. Budući da je interes svake godine sve veći, Ruđerovci su odlučili da će i ove godine opet otvoriti svoja vrata u sklopu jednodnevnog događanja.

Cilj je ovakvih događanja motivirati sve građane da, bez obzira na obrazovanje, status, godine, spol ili nacionalnost, pristupe znanosti hrabro i s velikom dozom znatiželje te na taj način doprinesu stvaranju pozitivnog svjetonazora o važnosti znanja i znanosti. IRB također želi građanima pokazati kako se uložena javna sredstva koriste za razvoj društva, visokog obrazovanja i stvaranja boljih životnih uvjeta za sve građane.

U sklopu ovogodišnjih ODI 2017 Institut ponovno otvara svoja vrata svim zainteresiranima kako bi ih upoznao sa svojim radom i znanstvenicima. Sve aktivnosti vezane uz ODI 2017 održavat će se od 10.00 do 17.00 sati. Vidimo se!