Geokemijske značajke prirodnih voda-tragovi u vodi

Smjer Datum i vrijeme Dvorana Trajanje
Predavanja od 5 do 14 godina subota, 13. svibanj 2017., 13:50 Dvorana I. 10’

Učenici s radionice Željke Fiket.

Svaki uzorak vode u sebi nosi zapis svog podrijetla. Međutim, uz prirodne faktore, na geokemijski sastav vode može utjecati i antropogeno djelovanje. Određivanjem geokemijskih karakteristika vode, odnosno razine koncentracija glavnih i elemenata u tragovima, moguće je rekonstruirati dominantne čimbenike koji utječu na njezin sastav, ocijeniti kvalitetu vode u pogledu prisutnosti potencijalno toksičnih elementa i preporučiti smjernice za održivost pojedinog prirodnog vodenog sustava.

U sklopu radionice sudionici će steći iskustvo u svim fazama istraživanja, od uzorkovanja, pripreme pokusa i njegove provedbe, kao i obrade rezultata, njihovog tumačenja i predstavljanja. Također će im se pružiti prilika upoznati se sa važnom analitičkom tehnikom spektrometrije masa s induktivno spregnutom plazmom (ICP-MS), koja se koristi u kemijskoj analizi različitih tipova okolišnih uzoraka.

Navedeno će sudionicima pružiti saznanja o važnosti vode koja nas okružuje, čimbenicima koji mogu narušiti njezinu kvalitetu i korake koje možemo poduzeti kako bismo to spriječili.