Zašto je korisna razgradiva plastika?

Smjer Datum i vrijeme Dvorana Trajanje
Predavanja iznad 14 godina subota, 13. svibanj 2017., 10:00 Dvorana III. 30’

Suvremen život u kojem nemamo vremena ručati kod kuće iz keramičkog posuđa, kuhati kavu u džezvi i piti iz staklenih boca, neminovno ima za posljedicu gomilu plastičnog otpada koji kruži oceanima stvarajući goleme virove.

U Kaliforniji je zabranjena upotreba jednokratne ambalaže na bazi stirena, te se koristi ona na bazi poli(mliječne) kiseline – PLA. Poduzetnost  Amerikanaca lako je razumjeti kada mogu s obale gledati otok plastike kako raste ispred njihovih plaža.

Što mi radimo po tom pitanju? Da li znate da kada se plastika topi ona ostaje u komadićima mikronskih dimenzija koju jedu ribe, rakovi, ptice i druga bića a u konačnosti i ljudi?

Jedini način da se zaustavi ovo zagađenje jeste da prijeđemo na topivu plastiku kao npr. PLA ili ona na bazi algi ili poli(glikolne) kiseline ili na neki drugi razgradivi polimer. Koristit ćemo 3D printer koji radi s vlaknom poli mliječne kiseline da bi demonstrirali tehniku modeliranja taložnom depozicijom.

Objasnit ćemo kako nastaju modeli i pokazati par izrađenih primjera. Izrada prostornih modela aditivnim tehnologijama je nova industrijska revolucija.