Zašto je korisna razgradiva plastika

Smjer Datum i vrijeme Dvorana Trajanje
Predavanja od 5 do 14 godina subota, 13. svibanj 2017., 11:50 Dvorana I. 10’

Učenici s radionice Vlaste Mohaček Grošev.

Suvremen život u kojem nemamo vremena ručati kod kuće iz keramičkog posuđa, kuhati kavu u džezvi i piti iz staklenih boca, neminovno ima za posljedicu gomilu plastičnog otpada koji kruži oceanima stvarajući goleme virove. U Kaliforniji je zabranjena upotreba jednokratne ambalaže na bazi stirena, te se koristi ona na bazi poli(mliječne) kiseline – PLA.

Poduzetnost Amerikanaca lako je razumjeti kada mogu s obale gledati otok plastike kako raste ispred njihovih plaža. Što mi radimo po tom pitanju? Da li znate da kada se plastika topi ona ostaje u komadićima mikronskih dimenzija koju jedu ribe, rakovi, ptice i druga bića a u konačnosti i ljudi?

Jedini način da se zaustavi ovo zagađenje jeste da prijeđemo na topivu plastiku kao npr. PLA ili ona na bazi algi ili poli(glikolne) kiseline. Koristit ćemo 3D printer koji radi s vlaknom poli mliječne kiseline da bi demonstrirali tehniku modeliranja taložnom depozicijom. Objasnit ćemo kako nastaju modeli i pokazati par izrađenih primjera. Izrada prostornih modela aditivnim tehnologijama je nova industrijska revolucija.